Pilgrimsvandring Camino Francés

Camino Francés

Planering och packlista

inför pilgrimsvandring

Utvärdering.

Pilgrimsvandring Camino Francés

Den kanske mest kända pilgrimsleden i Europa, El Camino Francés. Här har miljontals pilgrimer vandrat ända sedan 800-talet. En av de svenskar som rest för att besöka apostel Jakobs grav är vår egen heliga Birgitta. En tidlös vandring och en egen inre resa där vardagsstressen snabbt rinner av. Mötet med många fantastiska människor som har samma upplevelse, dagar som är jobbiga med tunga vedermödor, dagar som är lättsamma rofyllda, dagar fyllda med hemlängtan, dagar fyllda med känslan att aldrig sluta vandra. Men med samma underbara känsla att att komma fram dag efter dag till ett Härbärge, ta av vandringsskorna, känna gemenskapen med andra pilgrimer, känna tröttheten i kroppen, känna de enkla sängarna, känna det enkla livet. Inga måsten, inga krav, bara det enkla sova, äta och så förstås ta ett steg i taget tills man kommer fram till nästa Härbärge.

För många blir det en inre resa som förändrar synen på tillvaron och vad meningen med livet egentligen är. Många förstår inte varför människor går en Camino, för de som har gjort resan vill ofta göra det igen och igen, det blir en drog att vandra en Camino.

I år 2021 är det ett jubileumssår så många vill besöka katedralen i Santiago. Vi har därutöver en viruspandemi som påverkar tillgången på boenden längs leden så det kan bli en utmaning att hitta sovplatser på Härbergen och Pensionat . På den här sidan delar vi praktisk information och våra tidigare erfarenheter om att vandra pilgrimsleder i Spanien. Sidan kommer även att återge en del av Carros planering och förberedelser inför pilgrimsvandringen på den franska vägen på El Camino till Santiago.

Detta är Carros andra pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Den första vandringen genomförde vi tillsammans, då vi vandrade Camino de la Northe utmed den norra spanska kusten från den spanska grässtaden Irun till Santiago. Denna här gången är planen att vandra leden ”Camino Francés” ensam. Starten sker vid den lilla orten Saint-Jean-Pied-de-Port vid den fransk spanska gränsen vid foten av Pyrinéernas bergskedja. Målet för vandringen är precis som förra gången Santiago de Compostela.

Vandringen är ca 800 km till Santiago de Compostela och många fortsätter till Finisterre vid kusten ytterligare 90 kilometer.

Resväg från Stockholm till Saint-Jean-de-Port i Spanien

Flyg : Stockholm (Arlanda) – Paris (Charles de Gaule)

Flyg : Paris (Charles de Gaule) – Biarritz (Parme)

Taxi : Biarritz (Parme) – Bayonne

Tåg : Bayonne – Saint – Jean – Pied – de – Port (SJPDP)

Packning på en långvandring

Det gäller att ha så lätt packning som möjligt för att göra vandringen njutbar. En pilgrimsvandring innebär att man bor inomhus på härbärgen, pensionat eller kanske ibland på något hotell. Enklare frukost och middag finns oftast på de olika boendena. Utmed leden finns det möjlighet att köpa någon form av mat eller tilltugg. En vattenflaska med vatten och snacks är bra att ha lätt tillgängligt när tröttheten kommer och blodsockret sjunker i kroppen. Utmed leden finns vattenposter för att dricka och för påfyllning av vattenflaskor. Erfarenheten hitintills är att vattenkvalitén är bra men som extra säkerhet kan man dosera egna reningstabletter i vattenflaskan.

Packlistan är ju personlig och kanske inte den lättaste men är framtagen för att få lite mera marginal för både säkerhet och komfort. Den packade ryggsäcken är kanske något kilo för tung, exempelvis är det inte nödvändigt att ha med två telefoner. Powerbank, grenuttag, skulle man kunna klara sig utan men kan vara bra att ha när det är konkurrens om vägguttagen på härbärgena. Sandalerna är förhållandevis tunga men är värda sin vikt i guld när man kommer fram och kan lufta fötterna i sköna mjuka skor istället för kängorna.

Packningens totala vikt ryggsäck + necessär + chestpod (bröstväska) = 7,87 kg exklusive vatten och snacks. Se nedan.

Kolla även in sidan https://santoss.se/tips-och-packlista-infor-pilgrimsvandring/

Blogginlägg från vandringen

2021-09-12 https://santoss.se/antligen-pa-vag/

2021-09-15 https://santoss.se/over-pyreneerna/

2021-09-22 https://santoss.se/albergue-casa-maralotx/

2021-09-26 https://santoss.se/vilse-i-morkret/

2021-10-04 https://santoss.se/resa-i-resan/

2021-10-08 https://santoss.se/skriket-i-noden/

2021-10-11 https://santoss.se/tacksamhet/

2021-10-17 https://santoss.se/malet-ar-natt/

2021-10-19 https://santoss.se/ett-ovantat-mote/

2021-10-21 https://santoss.se/varldens-ande-2/

Tabell med utförda dagsetapper

Packlista

Necessär

Chestpod

På vid färd från Sverige

Här nedan finns packlistan att ladda ner

Utvärdering

Gör nu mina sista timmar i Spanien och är tillbaka i Santiago. Städer är inte min grej, Finisterre gav mig ett lugn Santiago får mig att känna mig obekväm så nu vill jag verkligen hem. 

Utvärdering av packningen 

Jag är riktigt nöjd med min packning. Jag har använt i stort sett allt. Har dock inte behövt min tejp till fötterna men kan ändå inte tänka mig att inte ha det med. Jag har bara använt det ena knäskyddet men det är inte heller något jag skulle avstå från att ta med.Jag hade möjlighet att byta ut min sovliner mot mitt trogna sidenlakan, Sidenselma. Det ihop med min quilt var en riktig höjdarkombination. Jag har då på alla albergen alltid haft ett underlakan och jag har haft ett täcke som både är svalt och varmt. De kläder jag haft med har räckt. Det jag skulle kunnat kompletterat med är en till långärmad tröja i trevlig färg och en tunn vindtät lättviktsjacka.

Vill också ge rosor till mina fantastiska Crispi-skor, två nummer för stora. Endast två blåsor på mina båda lilltår, det är inte mycket. Lite ont i höger knä, men det blev bättre och bättre. Är mycket nöjd över att kroppen hållt för detta uthållighetsprov. 

Det jag tycker jag varit onödigt petig med har varit kring ryggsäckens vikt innan jag åkte, där jag från början räknade varje gram för att inte ta med för mycket. Känns helt dumt att ta med 20 gram tandkräm som räcker en vecka och sen köpa en vanlig tub på 75 gram och bära med sig. Likadant med tvättvålen, den skulle jag inte delat utan haft med mig hela. Tvål, schampo- och valsamkakorna har fungerat och räckt. Jag tvekade på att ta med powerbanken men den har jag använt en del så det var bra. Jag har inte haft några problem att orka bära det jag tagit med mig plus en liter vatten. Jag har vid några tillfällen köpt mat och burit med mig som kanske vägt något kilo men det tyckte jag blev för mycket.

Jag har spetsat mitt vatten varje dag med en resorb. Det kan ha varit anledningen att jag inte haft någon huvudvärk alls.

Jag har bokat i stort sett alla boenden i förväg. Antingen via Booking.com eller så har jag ringt direkt till alberget. Provade att maila i början men ingen svarade. Det var lättast att fråga efter en säng ”for tomorrow ”. Svårare flera dagar fram. Bokning behövdes för det var ett mindre utbud sängplatser i år eftersom coronan gjort att de inte fick fylla albergena, överslafen var oftast tom. Jag har använt en toppenapp som heter Ninja Camino. Med hjälp av den ser man hur många km det är mellan albergena, om de är öppna och kontaktuppgifter till dom.

Jag har haft tur med vädret. Det var klart och fint när jag gick över Pyrenéerna. Jag har bara haft regn ca 4 dagar, ponchon fungerade bra. En dag hade jag också regnbyxorna då det också var kyligt. Några riktigt kyliga mornar kring 5 grader så det ångade från munnen. När solen sen kommer fram blir det riktig sommarvärme. Jag har gått i shorts i stort sett hela tiden. Till det t-shirt och fleece, fleecen tog jag sen av fram mot lunch. Två gånger har jag använt jackan då det varit extra kallt.

Det har varit riktigt bra vandringsväder men jag hade uppskattat om det varit lite varmare. Är dock nöjd över att det faktiskt var möjligt att bada i Finisterre och att det var soligt.