Gröna Bandet 2022 Utrustning

Thomas Gröna Band

Planering inför sommarens vandring genom den svenska fjällkedjan

Utrustning

Inför den här vandringen har jag försökt optimera min packning för att bära så lite vikt som möjligt. Har inte lyckats med att få de tre stora (Ryggsäck, liggunderlag, quilt och tält) under tre kilogram vilket är ett riktmärke för många. I mitt fall ligger de tre stora på nästan 5 kilo. Det är alldeles för mycket vikt men jag föredrar ett bättre bärsystem med mera stabilitet på ryggsäcken, speciellt när det är långt mellan depåerna med många dagars mat i packningen. Jag har även valt min trotjänare till fjälltält som jag har haft under flera år. Relativt tungt men där jag känner mig säker vid regnig och blåsig väderlek. Det är inte självklart att en lättpackare tummar på säkerhetsmarginalen heller. I vissa fall kan det vara tvärtom. Jag tror inte det finns bevis för den som bär 20 kilo verkligen är säkrare än den som bär 10 kilo. En tyngre packning ökar risken för överbelastning av olika kroppsdelar, främst ben, knän och höfter och minskar möjligheten att förflytta sig snabbt vid nödsituationer. Det finns inga självklara svar här, för egen del har jag något mera vikt och kanske lite mer komfort på ett sätt, men det tar å andra sidan mera energi och sliter lite mer på kroppen.

När man pratar om packvikt brukar man dela upp packningen och utrustning i basvikt och totalvikt, där basvikten är det man hela tiden behöva bära med sig och totalvikten är allt inkluderat med allt på kroppen samt förbrukningsvaror som mat, vatten och toapapper mm. Min basvikt för packningen 12 kg och basvikten för utrustningen är 14 kilo (inkl kläderna på kroppen). Under Gröna Bandet kommer maximala basvikten på min ryggsäck att variera mellan 12 – 19 kg beroende på hur mycket proviant jag bär. Jag räknar då med att den längsta sträckan mellan proviantering kommer vara 9-10 dagar och att förbrukningsvaror för en dag väger ungefär 800 gram. Sedan har jag adderat en dag extra ifall något oförutsett händer längs vägen som gör att det tar längre tid.

För att sammanställa min packlista har jag använt mig av en hemsida som heter lighterpack. Här kan man lägga in alla sina prylar och dess vikt samt dela in de i olika kategorier för att få en översikt. Här nedan kan ni se min lista, men ni kan också hitta den hos lighterpack på den här länken.

OBS packlistan ej helt spikad kommer att uppdateras