Blockad i Honduras

Under de senaste åren har El Salvador varit i det internationella strålkastarljuset till följd av stora problem med korruption och gängrelaterad brottslighet. Den ganska nyligen valda president Nayib Bukete med nykomponerad regering har upprättat stora affärsförbindelser med Kina samt tillsatt militära specialstyrkor för att hejda våldsspiralen i landet. Han är nu kanske på väg att ändra utvecklingen i El Salvador. Men fortfarande och historiskt under många år finns stora konflikter mellan de största kriminella grupperingarna, MS 13 och Barrio 18 i Centralamerika i den s.k. Norra Triangeln. De kriminella gängen har även spridning globalt i övriga världen. Norra Triangeln är ett område mellan huvudstäderna Guatemala City, Tegucigalpa och San Salvador.

Honduras ses av många som Centralamerikas ”Bad Boy”, där stora delar av landet helt domineras av maffian. Det finns även andra områden och stadsdelar inom den norra triangeln där de kriminella gängen har fullständig kontroll. Men på många andra platser och speciellt i mindre orter verkar livet flyta på som vanligt, helt modernt och med en hel del turister. Folk är vänliga, hjälpsamma och på många sätt har Centralamerika ett oförtjänt dåligt anseende. Väl här, i alla fall hittills, är det betydligt bättre än vad ryktet och den allmänna uppfattningen om Centralamerika förmedlat till oss. Men visst är det oerhörda kontraster vi ser mellan rika och fattiga.

Strax före gränsövergången mellan Honduras och Guatemala stoppas vi av polis. Bron som ligger knappa kilometern framför oss är blockerad med träd och stora stenar av upproriska bönder. De protesterar mot att nationella företag skövlar deras mark med olika odlingar av frukt och grönsaker. Företagens skövling hotar böndernas försörjning därför har bönderna nu fått nog och visar sitt missnöje med att blockera den här vägen till Honduras. Avspärrningen av vägen skapar kilometerlånga köer av främst lastbilar med varor till och från Guatemala och Honduras. Vår buss får vända tillbaka. Vi fortsätter själva med packningen på ryggen mot den avstängda bron. Vi blir tillsagda att inte fota bara gå lugnt över bron.

´ – No cameras, take it easy säger vår guide Jean från Nicaragua.

Rader av människor står uppradade längs vägen. Vid bron hänger stora handskrivna plakat med protester mot förtagens skövling och landets regering. Den lokala polisen är på plats och övervakar böndernas aktion. Någon form av lokalpress tar bilder på oss när vi kliver över barriärerna. Tysta går vi sakta över bron medan bönderna hängande på sina machetes noga övervakar oss. Går förbi det sista hindret, svetten rinner utmed ryggen, solen gassar. Tittar på raden av bönder, under de solblekta hattarna framträder bistra ansikten och kalla blickar. Det är troligen inte turister som är måltavlan för de protesterande bönderna, men man vet ju aldrig i dessa länder. Jag vill gärna ta foton på dessa rader av bönder, men väljer att låta kameran vara.  En svensk ”silverräv” från Swedala kanske är ett bra kap för männen under de solblekta hattarna. Vi passerar otaliga köer med hundratals lastbilar, en del lastbilar är helt övergivna och tomma, i en del andra ligger chaufförerna halvsovande i uppspända hängmattor väl skyddade för solen under bilarna. Efter ytterligare någon kilometer kommer vi till en busshållplats. Efter ett tag kan vi ta en ny buss som tar oss vidare mot Copan i västra Honduras.

Efter ett dygn i det lilla samhället Copan med besök av en arkeologisk plats för Maya civilisationen, vänder vi tillbaka mot Guatemala över samma bro med samma beslutsamma blickar som följer oss över barriärerna. Enda skillnaden nu är att lastbilsköerna är betydligt mycket längre än för ett dygn sen.

Bilder i mosaikgalleri, Macawpapegoja, gatubilder från Copan Honduras

Vår resa går nu vidare och stannar ett par dagar i Suchitoto och El Cuco i El Salvador.

Bilder i mosaikgalleri, källsorterining i El Cuco, tillagning av Pupusa i Suchitoto, floden El lago de Suchitlán invasiva av vattenväxter från Amazonas, nummerplåt El Salvador, vakter vanlig syn i Cetralamerika, Pelikan, Strandbilder från El Cuco vid Stilla havet.

Thomas

Lämna ett svar