Yangon och Mandalay, Myanmar

I vinter går charter sol och badresor till Burma för första gången. Men det är inte för stränderna vi reser till detta okända land. Det är för kulturen, historien och människorna.

Vi startade i Burmas eller som landet egentligen heter Myanmars största stad Yangon. En storstad full av liv naturligtvis och vi kände oss lite udda som västerlänningar. Men människorna vi mötte var väldigt vänliga och många ville erbjuda skjuts. Många pratade om ”The lady”, landets mamma, Aung San Suu Kyis. Det första vi gjorde i denna stad var att stanna till utanför hennes port för att få lite historisk känsla. I detta hus satt hon i husarrest i dryga 15 år innan hon släpptes fri och så småningom valdes in i parlamentet i huvudstaden Naypyidaw.  Hon är utan tvivel landets stora ikon och är en bidragande orsak till demokratiseringsprocessen i detta land.

Det fanns ATM bankautometer i Yangon, inte så många men vi hittade några som fungerade och där vi kunde ta pengar. Vi kände oss rika när vi hade över ½ miljon kyat i byxorna, det är inte så mycket som det låter då 5000 kyat är ca 35 kronor. Ska ni besöka detta land är det US dollar som gäller, Cash is King som alltid.

Det är i slutet av regnperioden och plötsligt öppnades himlen och regnet vräkte ner, vi tog skydd inne på ett the hus. Medan regnet smattrade tungt mot det korrugerade plåttaket smuttade vi på lite varmt mjölkthe till tjattret av de burmesiska gästerna. Efter någon timma lyste solen och vår chaufför körde oss vidare genom Yangons myller till ett kloster. Det finns många föräldralösa barn i Burma en del av dem tas om hand i munk eller nunnekloster.  Flera av nunnorna/munkarna har donatorer som skänker pengar och mat. De som inte har donatorer får gå runt och tigga till sig mat av stadens invånare och många är givmilda för de flesta här har en buddistisk tro. Sensen vår kvinnliga guide berättade att hon själv gick upp varje morgon klockan fem för att ställa ut ris och grönsaker till tiggande munkar som hade sina tidiga tiggarrundor.  För att bli antagen som munk måste man uppfylla fem regler, tillstånd från föräldrar, tillstånd från frun (om det finns någon), skuldfri, tillstånd från militära myndigheter samt man måste vara frisk. Den yngste munken, kallas novis i detta kloster bara fyra år och de äldsta i tjugoårsåldern. Totalt fanns här 800 ungdomsmunkar.  Det var verkligen en speciell stämning när vi såg hur de i en nästan militärisk disciplin och ordning gick in i matsalen för att äta dagens lunch tillika sista måltid för dagen. I samma område fanns nunneklostret för barnnunnor de levde under samma förhållanden som pojkarna.

Yangons stora attraktion är den stora Shwedagonpagoden som anses som den finaste av alla pagoder i landet. Här förvarar man reliker från Buddha, och som på sätt skall tjäna som åminnelse av själva Buddha. Vi vandrade runt den mäktiga plats och slog tre gånger i den stora klockan enligt den buddistiska seden.

Efter ett par dygn Yangon var det dags att flyga norrut.Det burmesiska inrikesflyget fungerade inte riktigt som vi var vana vid, det fanns inga tv-skärmar med avgångstider utan istället var det en man som gick runt med en skylt och visade när det var dags att gå ombord på planet. Avgångstider kunde ändras in i det sista så det gällde att ha lite marginal. Vi lyckades komma ombord på flighten som tog oss till Mandalay som geografiskt ligger norrut från Yangon ungefär mitt i landet.

Mandalay en miljonstad utan gatljus, några enstaka trafikljus som det brukar se ut i många asiatiska städer. Vi tog in på ett ståtligt hotell med stora mäktiga rum och många uppassare men tyvärr inget fungerande internet.  Vi har avverkat  flera pagoder och Buddafigurer av olika storlekar ser hur människor vallfärdar till dessa platser för att tillbedja den stora Buddha. En rundtur i denna märkliga stad vi såg vi många snuskigt rika och utanför de stora kvarteren rena misären. Väldigt många tuggade betel ( ett stimulansmedel från betelpalmens nötter)och marken var på många ställen kantad av stora röda spottblaskor. Många varma och nyfikna leenden mötte vi när vi vandrade genom Mandalays gator.

Thomas

10 Svar till “Yangon och Mandalay, Myanmar

  • Mycket spännande läsning som vanligt. Pappa Åke A-M

  • Hej! Spännande läsning som vanligt från era resor! Här är det betydligt lugnare. Efter en härlig vecka på Kreta blandas jobb med golf och höströjning i trädgården. Men vi har i alla fall varmt höstväder(10-15 grader). Kramar från oss

  • Kul att höra från er! Intressanta berättelser o superfina bilder!
    NPU saknar Caroline, men tror ej ni saknar NPU. 😉
    Ha det bra o skriv o ta kort, jag vidarebefordrar till fikarummet! 🙂
    Kram PIA

    • Kul att du är inne på Santoss, verkligen kul att du gillar bilderna Carro får en välförtjänt semester…hoppas kunna lägga upp något mera vartefter, lite svajigt internet.

  • Vad märkligt , åt lunch med en kompis från Indien och hon pratade om de här nötterna . De ska också vara bra för matsmältningen.

  • Håkan Larsson
    11 årför (...) sedan

    Hej Låter spännande som alltid. Varför finns det så många föräldralösa barn? Krig/sjukdomar/övergivna. Enköping är idag soligt efter gårdagens regn och veckan lovar 15 grader varm och soligt så ”sommaren” verkar vara tillbaka efter några dagar med frost och ett par timmars regn igår. Fantastiska färger på träden med brinnande lönnträd utanför frukostfönstret. Idag skall vi följa Alma och Jens på husvisningar men innan dess promenad med deras hundar. Sedan lunch, en nap innan Friskis skall ta musten ur kroppen. I morgon Jobba, jobba, joooobbaa. Hälsningar från Håkan och Ingela

    • Många föräldralösa barn? det är ett mycket fattigt land, många har inte råd att försörja sina barn lämnar helt enkelt bort dom. Många är helt förälralösa..Kul att ni följer Santoss…mera kommer….

  • Kul att höra ifrån er!
    Glöm inte att sparka på däcken innan ni flyger nästa gång!
    Mvh
    Erik och Lena

    • Kul att ni är inne och kollar, ja vi ska sparka på däcken nästa flight. Hoppas det går framåt med alla fötter 🙂

Lämna ett svar