Namaste, Nepal
Nepal ett fantastiskt land, som erbjuder vandringar med enastående naturscenerier av snötäckta berg över världens högsta bergskedja. På landsbygden möter vi otroliga människor som med uråldriga metoder överlever med att bruka och odla på de olika terrasserna längs Himalayas sluttningar. Vi har hört folk som säger, första gången du besöker Nepal är för att beskåda bergen men du återvänder till Nepal för människorna. Vi instämmer till fullo.
Från vänliga guider till välkomnande Tibetanska hotellägare och gatuförsäljare, alla möter oss med respekt och ”Namaste” hälsning. De möter oss med varma leenden även om de bär tungt. Nepalesernas religiösa tro är beundransvärd och framför allt tolerant, det finns nästan inga etniska spänningar i Nepal, de har också ett rykte om sig att vara hårdföra soldatkämpar i de berömda militära i ”Gurkhaförbanden”, ”the bravest of the brave ”.
Under några dagar besökte vi Chitwans nationalpark nära gränsen till Indien. Ett 1000 kvadratkilometer stort område bestående av träsk, gräsmarker och skog. Chitwans fem stora sevärdheter är den Enhornade Noshörningen, Asiatiska Elefanten, Bengaliska Tigern, Gharial Krokodilen samt Läppbjörnen.
På elefantsafari kunde vi beskåda den enhorniga noshörningen, vildsvin, stora hjortflockar, det var märkligt att vi kunde komma så nära djuren. Noshörningar vandrade ofta in bland byarna för att skaffa föda. De blev sedan ofta liggande för att smälta maten. På håll var det som större granitstenar som låg i gräset, vi kunde då gå väldigt nära djuren naturligtvis på egen risk, otroligt fascinerande.
En tidig morgon medan dimman fortfarande låg tät flöt vi sakta fram genom vattnet på urholkade trädstammar. Raptifloden flyter igenom nationalparken, det var tyst några enstaka fågelskrik hördes, i vattenbrynet övervakades vi vid flera tillfällen av observanta krokodilögon.
I medeltida Bhaktapur sprudlar det av pagoder och utsmyckade pelare, smala gränder. Traditionella röda tegelhus med lokalbefolkning som pratar ett eget språk som inte ens vanliga Nepaleser förstår. På de små torgen används ytorna till torkning av majs, försäljning av diverse hantverk mm och att göra keramik. Verkligen speciella människor som lever och verkar här. Vår guide är på hugget och berättar med stor inlevelse hur det är under Durgafestivalen. I oktober varje år offras under några dagar hundratusentals djur över hela Nepal, främst Buffel, lamm och höns. Detta för att fira godheten, Durga, över de onda makterna.
Vi avslutade vår tripp i Kathmandu. Ram, vår researrangör bjöd ut oss på ”Garden of Dreams”, ett berömd historisk plats i Kathmandu. Det är som en solskenshistoria när Ram berättar sin historia. Hur han växte upp i byn Jyamrung som fattig farmareson. De första åren tjänade han pengar som bärare vid vägbyggen, tills han efter många hårda år lyckades avancera genom trekkinghearkin till guide och sedan ägare av eget trekkingföretag. År 2011 Vinnare av Surya Nepal Social Entrepreneurship Award.
Namaste Nepal.
Så intressant, och vilka fina bilder!
kul att du kollar in