Luang Prabang, Laos
Luang Prabang är en mycket trevlig och harmonisk stad, kanske en av de bättre i Asien. Ett absolut måste på resan genom Laos. Luang Prabang är balsam för själen.
Röda tegelstenstrottoarer och avsaknad av tung trafik i stads kärnan. Trots antalet mopeder och tuk tuk’s upplevs Luang Prabang som lugn stad. Rogivande tempelområden avlöses av smala gränder och mycket grön växtlighet. Romantiska restauranger och caféer trängs om utrymmet. Valmöjligheterna är många och aktivitetsutbudet är stort i Luang Prabang som även finns på UNESCO världsarvslista, pärlan i norra Laos. Den vackraste delen av staden är placerad på udden mellan floderna Mekong och Nam Khan,
Vi bor centralt på denna udde vid Th Sisavangvong gatan. Kan inte påstå att vi blir väckta tidigt på morgon för de hörs knappt, munkarna som vandrar förbi. Varje morgon kommer de för sin pintabot, tiggarrunda, från de närliggande templen och går förbi alldeles utanför vårt guesthouse, Villa Champa. Längs deras väg får de gåvor av folk som sitter vid trottoarerna i form av lite ris och pengar. Lite udda upplevelse att se detta, de kommer punktligt varje morgon runt klockan 06:00.
Under en hel dag provade vi att laga mat enligt den laotiska traditionen. Vi besökte Tamarind som har restaurang och ”Cooking School”. En minibuss plockar upp oss på morgonen och tillsammans med ett tiotal andra och kör vi till Fresh Market, morgon marknaden i Luang Prabang. Livligt, stojigt, väldoftande och i vissa fall synnerligen motbjudande men som alltid matmarknader är riktigt trevliga upplevelser. Här vägleder Sid oss genom mängder med olika grönsaker, kryddor, olika snacks, nudlar, ett antal varierande rissorter, kött och fisk plus en hel del annat som mindre aptitretande delikatesser som, fladdermöss, råttor och ormar mm mm.
Minibussen tar oss sedan vidare ut på landet till Tamarinds egen matskola som ligger mitt i pittoreska trädgårdar och vattendammar med flytande lotusblommor. Alldeles bredvid dammarna finns ett komplett kök i det fria.
Med bra info och under ledning av Sid lär vi oss hur man gör dressingar av olika grönsaker och kryddor som stöts ihop i mortlar. I inlindade bananblad ångkokar vi fisk över glödbädd, kycklingpasta inlindat i citrongräs friteras i bönolja. Slutligen steker vi buffalokött och buffalomage mycket varsamt över glödande kol. Med allt detta tillsammans med lite annat smått och gått får vi till slut ihop en kulinarisk laotisk läcker trerätters måltid.
I en välbehövlig paus från fuktig värme och ihärdigt rörande serveras vi syrliga drinkar gjorda på lime samt Laobeer. Bordet är vackert dekorerade med våra gjorda rätter och vita linneservetter är framdukat.
– Mmm, säger tanten från USA och blundar. Hon knaprar på det spröda citrongräset fyllt med kycklingfärs och ser ut att äta med hela ansiktet.
Hela omgivningen doftar örter och vår laap kai smakar kryddstarkt och gott.
Paret från Frankrike sticker nävarna i de små bambukorgarna med sticky rice, krokar fnittrande armarna i varandra och tar en tugga av den andres risboll
En stor eloge till vår lärare Sid som gjorde ett föredömligt jobb. Under högsäsong gör han detta två gånger om dagen sex dagar i veckan, sannerligen ett matproffs.
Vi kan verkligen rekommendera ”Cookingschool”, en kulinarisk och spännande upplevelse i främmande länder.
Matlagningskurser ordnas under högsäsong (nov–mars) Max 20 deltagare. Pris: ca 280 kr per deltagare för 6 timmar. Då ingår recepthäfte, ett besök vid matmarknaden i Luang Prabang samt lunch. Tamarid är också öppen som restaurang
Adress: Tamarind, Ban Vat Sene, Luang Prabang, Laos
Faktiskt inga problems här långt, peppar, peppar. Detta trots att vi ätit i del märkliga miljöer.
Vad mysigt det ser ut där ni lagar mat. Har ni klarat er från magåkommor.?