Kolmårdstroll

Ryggsäckarna packades för några dagars vandring i Kolmården. Vi startade i Graversfors någon kilometer norr om Åby och tog oss sedan österut genom Kolmårdens djupa skogar fram till Bråvikens branta kust vid Brytsebo. På flera ställen korsade vi länsgränsen till Södermanland och under tre dagar avverkade vi femtio kilometer i klassisk Kolmårdsterräng.

En historisk känsla infann sig när vi gick på den gamla banvallen till Nunnebanan. Vid sekelskiftet drabbades Kolmårdens skogar av ett förödande skadeangrepp av miljarder ”barrskogsnunnor” som åt upp granarnas barr. Tusentals hektar skog blev i princip barrlös och var tvungna att avverkas innan träden skulle bli förstörda med stora förluster som följd. Lösningen blev en smalspårig järnväg mellan Virå och Kolmården, en sträcka på knappa 20 km. Med hjälp av ånglok transporterades virket på järnvägsvagnar till Bråvikens vatten. I slutskedet innan banan konkurrerades ut av vägnätet i början på 30-talet utnyttjades även sträckan till persontrafik. En biljett kostade då 6 öre per km i andra klass och 4 öre per kilometer i tredje klass. Nästan lika billigt som att vandra………

Det är fullständigt gratis att i tidig gryning höra Storlommen skräna och lyssna till locklätet av Göken i fjärran. Lika billigt att känna  ”Kottarna” som bildar en go upphöjning i liggunderlaget som gör oss påminda om att marken är nära.  På natten när trycket i blåsan blev tillräckligt högt och man måste lämna den goa värmen i sovsäcken för att ge sig ut för att så att säga minska påfrestningen. Barfota och nästan naken fick man belöningen som var värd betydligt mer än de 6 örena det kostade att åka tåget i Kolmården i början på århundradet, nämligen att se dimmorna spela över vattnet i soluppgången.

Den här vandringen blev dessutom rena lyxlivet när plötsligt ett par vänner dök upp dagen därpå och bjöd på en tvårätters middag vid vindskyddet i Lövsjön. På den sista etappen på vår lilla vandring såg vi några jätteägg i ett fågelbo, man kan ju undra vilka Kolmårdstroll som hade värpt dessa?

Thomas

4 Svar till “Kolmårdstroll

Lämna ett svar