Avslutning i franska Biarritz
Spanien
Spanien är ett land med hisnande landskap, färgstark historia och en djup, komplex kultur där vinet länge har spelat en viktig roll. Vinrankan har odlats på den Iberiska halvön sedan åtminstonde 3000 f.kr. Rioja är kanske den mest kända vinregionen, ligger i norra delen av Spanien mellan två bergskedjor som skyddar mot nordliga fuktiga atlantvindar och sommarhetta söderifrån. Rioja är utan tvekan Spaniens mest berömda vin och har med sin oemotståndliga mix av röda bär, vanilj och ek för många blivit inkörsporten till vinets värld.
Santander
Efter att vi avslutat vår Caminovandring, unnade vi oss ett par hotellnätter i Santander. Skönt att slippa sovsalar och Albergen ett tag. Strosade runt i Santader ett par dagar innan vi hoppade på en buss till Haro som ligger i Riojadistriktet bara några timmars resa.
Vingård i Riojadistriktet
Vi besökte Gomez Cruzado som är den minsta vingården i den lilla orten Haro . Vingården köper in sina druvor från olika odlare i närområdet och producerar mellan 200-400000 tusen flaskor per år. Samtliga druvor är handplockade och de flesta är av typen Tempranillo och Garnacha. Vinet lagras i amerikanska ekfat och fick därigenom sin speciella kryddiga karaktär av vanilj, dill och kanel. En flaska Gran Reserva Rioja har lagrats 24 månader i ekfat och 36 månader i flaska innan den säljs till kund. Den kvinnliga guiden pratade på och vi får en lektion i hur vintillverkningen går till och hur viktigt det är med kvalitén på druvorna. Sen kom vi till själva vinprovningen av diverse både röda och vita viner från tillverkningen. Det klart bästa vinet med en fin klar färg, strävhet och med fyllig aromatisk ton var ett lagrat 20-årigt Riojavin.
Efter ett par dagar i Haro med en hel del pimplande av Riojaviner var det dags att dra vidare. Vi åker buss tillbaka till Henday i södra Frankrike och sedan vidare till Biarritz. Där tar vi in på resans bästa boende med plats för fyra, helt perfekt, centralt med balkong och havsutsikt över Biscayabukten.
Utarbetad Sommelier besöker franska Biarritz
Den något utarbetade sommelieren från Linköping sken upp när vi träffades på flygplatsen i Biarritz. Hon såg fram emot ett break och lite avkoppling från det hektiska restauranglivet. Efter en kort busstur till själva centrum av den baskiska staden installerade hon sig i på den fjärde våningen i den perfekta lägenheten på Hotell Grand Large, 1 Rue Dalbarade.
Atlantvärmen var annorlunda än den medelhavsvärme hon var van vid och Biarritz förvånade henne med sitt genuina lugn. Hennes förväntningar om denna stad var få men idén om en livlig liten partystad som inte sover och surfare så långt ögat nådde överensstämde inte med verkligheten. Staden var större, lugnare, lika spansk som fransk men mest förvånande av allt inga surfare.
Till och med havet var lugnt och inte en tillstymmelse till vågor så långt ögat nådde. Men det blev ändå tre dagar på tre olika stränder med svalkande atlantvatten, men totalt avsaknad av vågor att surfa på. Solen, havet och sand mellan tårna utgjorde en idealisk kombination för avkoppling för en stressad sommelier.
Fantastisk skaldjursbuffé på en terrass med utsikt över havet, ett par flaskor Gascone och många skratt, pintxos på balkongen med väl avkylt rosévin, fisk och skaldjurstallrik på klassiska bar Jean.
Livesändning av fotbolls-vm på en fransk bar när Frankrike utklassar Schweiz i en målfest till folkets stora jubel. En halvpackad bartender briljerar i baren och roade oss i en salig blandning av mojitos, tequila, shots och överraskningar, av vilka den tankade bartendern bjöd på det mesta.
Till sommelierens stora förtjusning fanns en saluhall fylld med diverse av baskisk matkultur. Här fanns uppstoppade gåsar, plastblommor, fisk, ost, skinka, marmelad, vin, cider, chilipeppar, macarons, choklad och gateau basque mm. Sommelierens besvikelse över att surfingen uteblev mildrades något när hon fick syn på de hängande iberiska grisarna med svarta klövar. Gourmetskinkan kunde bli ett perfekt inslag i hennes restaurang i Linköping.
Iberico Bellota-skinkan är en av världens främsta gourmetprodukter, nog så exklusiv som t.ex. ostron, kaviar och gåsleverpastej. Beteckningen Bellota betyder ekollon, och härstammar från grisarnas kosthållning som bidrar till att ge köttet sin karaktäristiska smak.
Sommelieren prutade till sig ett bra pris, senare gick vi tillbaka till hotellet med grisen i säcken. Summa summarum, Baskien är ett vin och matparadis och Biarritz har gett oss fler spanska minnen än franska influenser. Tyvärr blev det inte några surferfarenheter vid Europas surfparadis men däremot är vi ytterligare lite mera gastronomiskt beresta. Nu återstår bara att få hem grisfaan också….
Biarritz ligger i Frankrike Pia så det blev ett besök där
Biarritz ligger i Frankrike Pia
Hej Tomas o Caroline!
Nu läst ifatt om er härliga semester! Bra berättat o fina bilder som vanligt när mästerfotograferna är i farten!! 🙂
Själv har man varit i Frankrike i några veckor o det kan också rekommenderas!! 😉
Vi ses snart Caroline för ett litet torget-besök!
Ha det bra!
Pia, ex-NUPPARE