Vi har rest en del genom åren och har skaffat oss lite reseerfarenhet. Totalt sett har vi klarat oss väldigt bra och inte haft några större missöden på våra resor. Jag tror också att man påverkar till stor del sin egen situation genom att vara uppmärksam och försiktig. Vi har också haft tur att inte vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Vårt inbyggda säkerhetstänk att försöka om möjligt ta marginal, minimera risker och göra bra research. Det har funkat och med lite tur har vi hitintills inte blivit utsatta för varken överfall eller rån. Några mindre stölder är det enda som drabbat oss sedan vi börjat resa på allvar. Det är ju klart att vi har blivit lurade både nu och då, på olika sätt men det tillhör på något vis när man reser som backpacker.
Kom ihåg att majoriteten av de människor som vi möter på våra resor är väldigt trevliga och hjälpsamma.
Stölderna som drabbat oss är dels ett inbrott på ett hotell i Saigon där vi blev av med lite kläder och vårt reseapotek. Dels en ryckning av en ryggsäck på en badstrand i Barcelona, efter att en mycket attraktiv, lättklädd närgången kvinna avlett min uppmärksamhet några sekunder, samtidigt som hennes kompanjon kom bakifrån och påpassligt ryckte min ryggsäck. En riktig klassiker.
Här delar vi med oss våra erfarenheter och tips när vi är ute och reser.
Research
Betyder egentligen efterforskning. Man vinner mycket på att läsa på och ta reda på vad som gäller för de specifika resemålen. Samtidigt är det en del av resan att planera och skapa lite fakta om landet eller länderna man ska besöka.
På regeringskansliets hemsida finns UD:s aktuella reseinformation om respektive land. Bra att kolla UD:s reseinformation innan ni reser.
Pass och handlingar
Om hotellet har säkerhetsbox förvarar vi våra pass och resedokument där. Saknas det förvaringsmöjligheter bär vi alltid pass och handlingar i våra insydda fickor innanför byxor eller shorts. Papperskopior på alla våra handlingar inklusive passen finns alltid lagrade på nätet, MS OneDrive och Dropbox. Dessutom har vi papperskopior i bägge ryggsäckarna plus en kopia i fickan.
Banker har olika typer av tjänster för att spärra förlorade betalkort, spärrtjänster och ID skydd. Genom Assistans Spärrtjänst behöver du bara ringa ett enda telefonnummer för att spärra dina eller din familjs värdehandlingar, till exempel kort eller mobiltelefonabonnemang om du blir bestulen på plånboken eller tappar kort, mobiltelefon och id-kort. Assistans Spärrtjänst fungerar dygnet runt, året om, var du än befinner dig i världen.
Det brukar också finnas speciella telefonnummer som man kan ringa till sin bank för att spärra ditt kort. I vissa fall finns möjlighet att få ut ersättningskort eller kontant utbetalning så att du kan fortsätta din resa
Kolla med din bank.
Kamera och smycken
Vi har aldrig några smycken med oss varken ringar, arm-, eller halsband. Allt vad gäller smycken lämnar vi hemma. Vår dresskod som backpackers är enkel för att väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Vi kan inte dölja att vi är turister naturligtvis men vi behöver inte sticka ut mer än nödvändigt. Kameror förvaras i ett par slitna kameraväskor som inte drar till sig nyfikna blickar. Har ofta kameran handburen för att snabbt kunna fånga en situation. Ligger kameran i väskan brukar det bli mindre fotograferande. Ska man fånga bra bilder måste ha kameran nära till hands.
Generell förvaring av pengar och handlingar i resande läge
Vi förvarar alltid pass, pengar, kort och värdehandlingar i våra insydda värdefickor påsydda innanför byxor, kjol eller shorts. Alla våra resekläder där vi ska ha värdefickor är preparerade i förväg med påsydda fickor. Vi har enbart med det vi behöver för resan inget annat onödigt.
I de vanliga byxfickorna brukar vi ha lösa sedlar och mynt för dagsbehovet. Där det uppstår behov som inte är planerat i förväg av kort eller något annat från de insydda fickorna. Då får man ta det obehaget att dra ner byxorna och ta fram det som behövs. I vissa länder där det saknas korthantering och glest med uttagsautomater, då måste man ha en stor del av reskassan i byxorna. Här fördelar vi pengarna i bägge ryggsäckarna och i våra insydda fickor för att sprida risken vid förlust av ex en ryggsäck.
Vid folksamlingar och där det är trångt, där vi bedömer att det finns en uppenbar risk för ficktjuvar. Då bär vi alltid ryggsäckarna framtill på magen för att ha en extra koll. Ex på värdeväska hittar du här.
Handhavande med ryggsäckar/väskor
Vi är alltid noggranna när vi åker med flyg, buss eller andra transporter där vi absolut måste lämna ifrån oss ryggsäckarna under själva transporten. Då kontrollerar vi att våra säckar verkligen blir lastade på bussen vi ska åka med innan vi går ombord. Samma sak gäller när vi åker taxi, vi sätter oss i taxin först när våra väskor är lastade. Om vi lämnar ifrån oss ryggsäckarna, stuvar vi alltid om så att alla värdesaker alltid är placerade i våra insydda fickor. Finns det risk att vi sover under transporter ex buss, båt eller tåg låser vi fast våra ryggsäckar med reselås. Ibland kanske vi vilar oss på någon bänk då säkrar vi säckarna med någon rem som är kopplad i bänken eller runt en arm e. dyl. Detta för att försvåra för väskryckare, de är oerhört snabba och skickliga. Ex på reselås här.
Extra säkerhet
Jag brukar ha en rulle med endollars sedlar i fickan. Dels för att kunna ge dricks men en annan tanke är att ha dessa tillhands vid ett eventuellt rånförsök. Det kanske skulle fungera om det skulle bli verklighet, om man vänder ut och in på byxfickorna och lämnar över alla pengar som finns där. Då kanske tjuven blir än mera nöjd om han/hon får en rulle med pengar. Så pass nöjd att våra insydda fickor får vara i fred. Vi har inte blivit utsatta för något rån så vet inte om detta fungerar.
Ibland stoppar jag något reservkort och lite pengar under sulorna i kängorna som jag har på mig om det känns väldigt lurigt.
Efter mörkrets inbrott
Vi är medelålders så det ger sig själv. Något större nattliv orkar inte vi med dessutom ska vi ofta iväg tidigt för att hinna till nästa etapp av vår resa. Men visst är det så att riskerna för stölder mm ökar under de mörka timmarna på dygnet. Så ett bra tips är att inte vara ute för sent på kvällarna och absolut inte gå ensam. Alkohol försämrar omdömet så ha kontroll på alkoholintaget. Vi har sett allt för ofta unga turister som tappat kontrollen och sitt omdöme p.g.a för mycket drickande.
Säkra transporter
I vissa länder är det absolut säkrast att låta hotellet/boendet beställa bil eller taxi. Hotellen är mån om sina gäster och det är det bästa alternativet att säkerställa att man kommer dit man planerat. Ofta lite dyrare men det kan det vara värt.
Första hjälpen/sjukvård
Vi har alltid med ett eget reseapotek och enklare första hjälpen kit på våra resor. Det kan vara bra att ta reda på vilken status landet har som du ska besöka, om något skulle inträffa.
Ex. på förstahjälpen kit här, första hjälpen kit
Inom Europa glöm ej europeiskt sjukförsäkringskort EU-kort. Beställ EU-kort här
Viktiga telefonnummer
Lägg in SOS internationella akutnummer +45701050050 i telefonen samt även numret till nära anhörig, glöm inte +46 för Sverige.
Vaccination
Vaccinationsskyddet måste kollas innan resan, se vaccinationsskydd och hälsovård.
Försäkringar
Detta är livsviktigt. Kontrollera med ditt försäkringsbolag att du har rätt försäkring med utökat reseskydd. Notera försäkringsnumret så att du har det tillgängligt bland dina resehandlingar på nätet och i pappersform. Även försäkringsbolagen har ett nödtelefonnummer för akut hjälp. Kolla med ditt försäkringsbolag.
Här ett exempel på försäkringsbolag.
Övrigt
Anmäl din utlandsvistelse till svensklistan på Svenska Ambassaden.
Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse. Uppgifterna används av UD/ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det land du befinner dig i.
Så blåser lurendrejare turister
Några exempel på hur man blir lurad som turist om du besöker Kuba. Vi reste runt under en månad 2015 och bodde på typiska boenden, Casa Particular. Det skiljer inte så mycket från andra länder, uppfinningsrikedomen är enorm för att lura ”rika dollarturister” i de fattiga länderna. Med all rätt på sätt och vis, men det brukar alltid vara någon som skor sig på andras bekostnad. Det gäller att vara vaksam och hela tiden på sin vakt.
Den saltade notan
Vi blev lurade av en kubansk skojare. En mycket sympatisk och trevlig man raggar upp oss i centrala Havanna. Han föreslår ett berömt och välrenommerat musikställe med klassiska samba toner och berömda musiker efter ett kort samtal går den sympatiske mannen iväg. Lite senare sitter vi runt ett bord med gungande rytmiska rumba toner……läs fortsättning på vår blogg
Valutabluffen
I Kuba används två typer av valutor. En turistvaluta – Peso Convertible (CUC) som följer dollarkursen och dels en lokal valuta – Peso Cubanos (CUP). En CUC motsvarar ungefär 25 CUP, sedlarna är ganska lika. Det gäller att vara vaksam så att man inte får tillbaka fel valuta. Det förekommer att lurendrejare erbjuder att växla turisters pengar till en högre kurs. Men ger då istället tillbaka valutan i CUP som är värt betydligt mindre.
Tips: Använd euro istället för dollar. Kuba har straffavgift för dollarväxling.
Mjölk till barn
Kan vara trevliga unga par eller kanontjusiga unga tjejer som frågar om du kan köpa lite mjölk till deras nyfödda bebis. Köper du mjölken kommer det unga paret att lämna tillbaka mjölken till affären och dela pengarna med butiksägaren.
Kompis priser på cigarrer
Vi fick många erbjudanden om att köpa cigarrer från folk som hade kontakter på cigarrfabrikerna. Dessa cigarrer är naturligtvis inte äkta vara. Ska du köpa bra cigarrer ska du köpa dessa hos certifierade återförsäljare. Vi köpte cigarrer långt utanför Havanna på landsbygden i närheten av en ort som heter Vinales. Den trevliga tobaksodlaren bjöd oss på rom vi rökte cigarrer och hade det trevligt på hans lilla tobaksfarm, innan vi köpte ett knippe cigarrer inlindade i en pappersrulle. Vi trodde vi gjort en bra affär men det visade sig att vi betalade alldeles för mycket. Både den lokala guiden och tobakshandlaren var säkert nöjda när de sedan delade på pengarna.
Casa-bluffen
Ska man uppleva Kuba på riktigt ska man bo i Casa-Particular. Det påminner lite om Bed&Brekfast. Vi bodde hemma hos vanliga Kubaner. Ibland har familjen trängt ihop sig i ett rum för att hyra ut det lediga rummet till turister. Husmodern lagade sedan middagen hemma i deras kök. Under vår månadslånga resa råkade vi inte ut för några missöden när det gäller boende. Men hörde andra turister som fått erbjudande om boende när de väntade på bussen vid busstationen. Där sedan en mellanhand tar en avgift från Casa ägaren, som sedan överfördes till Casa notan.
Inställda transporter
För att få dig att välja någon annan dyrare transport kan lurendrejare påstå att busslinjen upphört eller att bussen är trasig. För att vara säkra åkte vi ofta med det statliga bussbolaget Viazul. Kolla busstabell här (viazul.com). Vid två tillfällen var vi med om busshaverier och mycket väntetid, men vi kom säkert fram till slut. Självklart hyrde vi privat chaufför som körde oss i gamla goa amerikanska bilar.
Följ gärna vår blogg, Santoss.se