Roadtrip i Skåne

Detta är ett särdeles ovanligt år. Corona pandemin har drabbat hela vår jord och fullständigt lamslagit världen. Nöjesbranschen med företag kopplade till turistnäringen har tvingats stänga, många företag har gått i konkurs. Flyg- och busstrafiken har i princip upphört. Affärsgrenen för hotell och restaurang har förlorat merparten av sina kunder. Det mesta som inte är nödvändigt är stängt. I vårt samhälle gäller total distansering, maximum åtta personer i sällskap, alkoholförbud på krogarna efter klockan åtta på kvällen. Många länder har utfört totala nedstängningar av samhällen med utegångsförbud och där endast de livsnödvändiga tjänsterna är tillgängliga. Även om det skulle finnas möjlighet att resa så är vi från Sverige inte välkomna att besöka så många av världens länder. Detta beroende på att vårt samhälle ändå är begränsat öppet och med en annorlunda pandemistrategi jämfört med andra länder. Vi har ett upplägg som skiljer sig markant från de flesta av världens länders agerande med att begränsa Coronasmittan. Sveriges strategi har också inneburit högre dödstal i förhållande till folkmängden jämfört med många andra länder.

Pandemin har påverkat svenskarnas tillvaro och resvanor, nu är det ”hemester” som gäller. Folk köper sommarhus, båtar och husbilar som aldrig förr. Intresset för friluftsliv har exploderat, vandringslederna är fulla med vandrare. Vi ska ändå vara mycket tacksamma att vi lever och bor i Sverige.

Vår reslust finns kvar, vi längtar efter att kunna resa igen, men i år är världen stängd och vi får finna oss i en ”hemester” på hemmaplan. Det är absolut inget fel att resa runt i vårt fantastiska land, det är bara det att vi är lite ovana efter att ha varit och flängt omkring runt i världen de senaste tretton åren.

Den vita Volvon spinner som en katt och efter att blivit plåtad och registrerad av en trafiksäkerhetskamera för ringa hastighetsöverträdelse en tidig augustimorgon, går färden lite långsammare fram. Efter stopp i Kalmar och Kristianopel hamnar vi slutligen på Dragsö camping i Karlskrona. Det blåser ljumma vindar från havet och vågorna slår in mot klipporna. Himlen är blå, det känns bra med några veckors semester. Vi är ute på en roadtrip och kör helt utan planlagt schema.

Karlskrona överraskar, en fin liten stad med militärhistoria och landets enda flottbas som ger staden en spännande karaktär. Kruthus, Marina och befästningar utgör en häftig bakgrund tillsammans med gula färjor, vita segel och en och annan ubåt. Vi följer sedan E22:an väster ut, kör på mysiga kringelkrokvägar och hamnar slutligen i äpplelparadiset i Kivik. Hade inte en aning om att det finns hundratals olika äppelsorter här på Österlen. En kopp kaffe och färsk äppelpaj smakar utmärkt på Stinas café innan den vita Volvon fortsätter sin lilla roadtrip.

Tältet slås på nytt upp på Borrby strand, en camping några mil öster om Ystad. De flesta har moderna boenden i form av husvagnar eller husbilar det är bara ett fåtal som tältar. Det är några cyklande ungdomar från Tyskland, ett ungt förälskat par från Kanada, tre unga fnittrande svenska tjejer och så var det vi, ett gammalt medelålders par från Rimforsa. Jag tycker ändå att vi passar in hyvsat bra in i den här samlingen.

I ett underbart augustiväder utforskar vi omgivningarna med tidiga strandpromenader och utflykter i närområdet. Ett skånsk litet mathak som imponerar är ”Jord och Bord”. Har ni vägarna förbi är det absolut värt ett besök.

Pensionären Nils drar upp sin båt på stranden som han har gjort under hela sitt verksamma liv. Utanför brusar havet och vågorna rullar in mot Borrby strand.

– Jag har fiskat ål hela mitt liv. Nu är det bara för nöjes skull och jag har min fiskelicens kvar. Men jag får inte lämna den vidare sådana är reglerna. Jag tycker det är tråkigt att ålfisket ska stramas åt. Ålen är rödlistad, men som jag ser det finns det tillräckligt med ål. Det är väder och vind som bestämmer tillgången säger han. Det finns inte många fiskare kvar längs skånekusten. Den största förändringen genom åren, bortsett från antalet fiskare, är att både båtar och nät blivit större. Förr hade näten 100 maskor, idag har de 350.

Miljoner läsare världen över har följt kommissarie Kurt Wallander när han jagar mördare genom de trånga kullerstensgränderna i Ystad. Ett kul besök är på Ystads Studios Visitor Center där vi kan ta del av äkta Wallanderrekvisita som funnits med i filmerna. Här blir jag indragen i en utredning och bistår med experthjälp till att lösa det senaste mordfallet på Storgatan 3 i den skånska småstadsidyllen. När förövaren är gripen av polisen kan vi fortsätta vår resa över den skånska slätten till höglandet på Kullaberg.

Kullaberg har ca sju mil av fina vandringsleder i lummiga bokskogar. Vårt tältläger vid Mölle camping ligger med vandringsavstånd till naturreservatet. Under tre dagar utforskar vi lederna på Kullaberg och vi äter faktiskt våffla med hjortronsylt vid Kullens fyr två dagar i rad. Vid en otillgänglig plats finns det märkliga konstverket ”Nemis” som är uppbyggt av flytvirke. Konstverket har varit i hetluften i många år och betydligt större och mera omfattande än vad jag trodde. Det har tagit Lars Wilks många år att bygga detta.

Vår lilla roadtrip avslutas i Axatorpsgården utanför Trelleborg där Carro får oväntat besök på sin födelsedag. Hurra, Hurra.

Thomas

2 Svar till “Roadtrip i Skåne

  • Ja, verkligen lång handläggning på detta inlägg Pia, men bättre sent än aldrig. Tack för att du är på. Gott Nytt År.

  • Vackra bilder som alltid!!! 🙏🏼 Lång handläggning på detta inlägg!! 😂😃🤪 Söt du är som polis!! 👌🏼💪🏼 Hälsa Caroline 😘 Ha det bra! Kram Pia o Erik

Lämna ett svar