Hytte till Hytte i Rondane, Norge
DNT, Den Norske Turistföreningen driver ungefär 550 hytter över hela Norge, vilket ger många prisvärda boendealternativ på vandringssemestern. Norges vandringshyttor är ett prisvärt sätt att upptäcka mer av vårt fantastiska grannland. Har du medlemskap i DNT får du tillgång till kartor, hytter, turförslag och dessutom rabatt på boenden. Denna gång testade vi en norsk vandringsklassiker, Trekanten i Rondane.
Rondane nationalpark ligger i högfjällsområdet mellan Gudbrandsdalen och Atnedalen i norska Østlandet. I området finns ett tiotal toppar över 2000 m. Trekantsturen tar fyra till fem dagar och påbörjas enklast vid någon av hytterna vid Dørålseter, Bjørnhollia eller Rondvassbu. Öster om Otta tar vägen slut vid ett ställe som heter Spranget och bilen parkeras på en grusplan. Fjällandskapet som breder ut sig framför oss har precis börjat att skifta från sommar till höst, svaga höstfärger börjar att skönjas på sluttningarna. Vid parkeringen finns möjlighet att hyra cyklar och cykla in till hyttan. Vi väljer att vandra. Det är en behaglig start att få röra på benen efter 10 timmars bilkörning. Efter ett par timmars vandring på den lilla grusvägen når vi hyttan i Rondvassbu. Det är i slutet av säsongen vilket innebär mindre antal människor i rörelse och dessutom stänger många av hytterna för vandringsäsongen i slutet av september. Hyttan i Rondvassbu är ett nav för vandrare och har ca 200 sängplatser, men just nu är det mindre beläggning så vi får faktiskt ett helt hus med 40 bäddar helt för oss själva.
Det är gemytlig atmosfär i den stora matsalen och ett femtiotal gäster får middagsmenyn presenterad av hyttans värdinna. En hembakt brödvariant som förrätt, norsk husmanskost med saus o potet samt marinert kyllingbryst och eplekake till efterrätt. Vi har några pigga pratsamma norska tanter vid vårt matbord och speciellt Tiril från Byrkjelo lär oss en del nya norska ord.
‘- Ska ni sova i Gapahuk på vandringen? frågar Tiril.
På morgonen intar vi en stadig frukost och packarsedan en ordentlig matpacke från frukostbordet med smörgåsar, diverse pålägg, kokta ägg och fyller våra termosar med kaffe och varm solbærsdryck. Matpacken ska räcka som proviant till nästa övernattning i hyttan vid Dørålseter.
Det är knappa 20 km med ganska human vandring, bergen är inhöljda i dimma och vi har snöfall på höjd och regn nere i dalgången. Vädret klarnar upp frampå sena eftermiddagen och då ser vi de fina vyerna framträda över delar av Rondane nationalpark.
Efter tre dagars vandring och dryga 60 km är vi åter tillbaka i Rondvassbu. En behaglig tripp som kan rekommenderas. Prisvärt, kostnaden är mellan 800 – 1000 kr per person och natt och då ingår middag, boende, frukost och matpacke. Det är en angenäm känsla att komma in i en varm o go hytta efter långa vandringsdagar. Varm dusch, trerätters middag i fryntlig atmosfär och sedan nöjd krypa ner i en säng med lakan, vilken himla lyx.
Ja så var det Gapahuk, vad betyder Gapahuk egentligen, ni som inte vet så är det norska ordet för vindskydd.