Gran Canaria, Spanien

Vad gör ett stort antal människor på Julen? Många stressar runt i ekorrhjulet i en fullständig meningslös hysterisk köpmani .

Vi firade lilljul med nära och kära dagen före julafton drog sedan på en ospecificerad sista minuten resa till Spanien. På flygplatsen i Las Palmas blev vi omhändertagna för oss mycket annorlunda, på ett charteristiskt sätt och transporterade till en uppbyggt gigantiskt multi massturism ort på södra Gran Canaria. I Meloneras skyfflades vi in på ett femstjärnigt lyxhotell med nära sjuhundra rum, pampigt värre med spektakulär arkitektur, tropiska trädgårdar med flera pooler, dammar, vattenfall och konstgjorda sandstränder med afrikanska hyddor. Rumsservice tre gånger om dagen som inkluderade städning och påfyllning av drinkar uppdatering av toapapprets minutiösa vikning och nya chokladkakor på de nypressade kuddarna.

Vid ingången till frukostmatsalen (som vi kostade på oss vid ett tillfälle) bjöds vi på champagne som skålades med restaurangpersonalen. Sedan följde ett imponerande frukostbord med uppstaplad mat i massor, färska frukter, drivor av efterrätter, kockar som lagade till vad du ville ha, personal som passade upp hela tiden. För oss blev detta en kolossal kulturchock. Vi som under våra resor brukar bo betydligt mera spartanskt och enkelt men inser dock att vi nog ska vara tacksamma för vad våra 2000 kronor gett oss.

Den åtta km långa stranden som vi promenerade fram och tillbaka på låg ett par stenkast från hotellet och innehåll vad en klassisk strand ska innehålla. Plötsligen gick vi förbi nudiststranden med nakna män och kvinnor i olika åldrar och med varierande kroppsform. Som om inte detta var nog låg sedan ett gäng bögar på rad med apparaterna i vädret under regnbågsflaggans beskydd lite längre bort. Vi tyckte det var intressant när vi såg en stolt gående bög med apparaten utsmyckad i svart lädergrimma.

Vi kollade av de närliggande byarna på den södra delen av ön. I Puerto Rico spanade vi förgäves efter hotell Barlovento som är morfar Åke och Anne-Maries favorithotell men det är väl inte så konstigt att vi inte kunde lokalisera just Barlovento det var fullkomligt fullsmetat med hotell längs bergsidorna. Vi besökte även en annan by som heter Mogan som kanske är den mest genuina byn på södra Gran Canaria.

En vandring genom vackra pinjeskogar till högsta berget på Gran Canaria, Pico de las Nieves, genomfördes under en dag. Denna topp som låg på 1945 möh får faktiskt snö vartannat år, vem kunde tro det. Denna massturistiska ö med det lagoma klimatet är som att åka till en annan svensk koloni, det känns inte på riktigt men gav oss ändå en skön avkoppling från vardagen.

Thomas

Lämna ett svar