
En resa med hjärta utmaningar och hopp i Kimilili
Flyger söderut till Nairobi och tar sedan ett inrikesflyg till Kosumo, varefter vi med en tre timmars minibussresa anländer till den lilla orten Kimilili i västra Kenya.



Bildtext: Inrikesflyg till Kosumo, vägfoto, Chauffören Micke och Gary
Svenska Mount Elgonföreningen
Här ska vi besöka Svenska Mount Elgonföreningen (Swedish Mount Elgon Association, SMEA), en ideell organisation som grundades 1986. Föreningen, som är partipolitiskt och religiöst obunden, bedriver sin verksamhet i Kimilili medan styrelsen är baserad i Östergötland. Verksamheten finansieras genom gåvor från medlemmar samt bidrag från bland annat Värgårdsskolan i Kisa och Åhuslägret i Skåne. Arbetet vid barnhemmet utförs av lokalt anställda, medan deltagarna från Sverige bekostar sina resor och sitt boende vid besök i Kimilili.
Gustaf’s Childrens Home
En central del av föreningens insatser är barnhemmet Gustaf’s Children’s Home, som invigdes 2006. Här bor omkring 25 barn, där majoriteten saknar föräldrar eller släktingar som kan ta hand om dem. Barnen – som ibland tidigare levt på gatan eller vuxit upp i hem präglade av våld och missbruk – placeras här av polis och sociala myndigheter, antingen tillfälligt eller under längre perioder, med målet att de så småningom ska återförenas med sin familj eller sina släktingar. Barnen stannar på hemmet fram tills de fyller 18 år.
Mama Naomis hus
Under vår vistelse bor vi i Garys föräldrahem, även kallat Mama Naomis hus – ett enkelt boende med en rik historia. Idag bor trebarnsmamman Alice i huset och lagar maten till gästerna. Ursprungligen var familjen stor med 11 syskon, och Garys föräldrar är vackert begravda intill huset i trädgården. Historiskt har området präglats av etniska konflikter, särskilt under början av 1990-talet, vilket tvingade många att fly från områdena kring Mount Elgon.



Biltext: Mama Naomis hus, Familjegraven, Alice med dotter
Garys skola
I närheten finns även en skola där Gary är rektor. Skolan är kostnadsfri, men föräldrarna får själva stå för utgifter såsom skolböcker, material och diverse provavgifter. Skolan har cirka 530 elever, undervisas av 14 lärare och stöds av 4 pedagoger i förskolan – vanligtvis undervisas 50 barn samtidigt. Enligt Gary är en av de största utmaningarna att föräldrarna, särskilt fäderna, ofta visar ett begränsat engagemang för sina barns utbildning.
Vårt besök på Gustaf’s
Vid vårt besök på barnhemmet möter vi 19 pojkar och 11 tjejer i åldrarna 4 till 11 år. De bor i separata sovsalar med enkla duschar och relativt nya toalettfaciliteter. Tyvärr är området drabbat av torka och vattenproblem; vattenbrunnen som tidigare försörjt barnhemmet behöver repareras. Det finns viss tillgång till kommunalt vatten, men även här uppstår problem med vattenförsörjningen. Den långvariga torkan har lett till att grisuppfödningen drabbats hårt och att det blivit svårt att odla grönsaker under säsongen.
Denna resa ger oss inte bara möjligheten att fördjupa oss i arbetet som bedrivs av Svenska Mount Elgonföreningen, utan även att uppleva de unika utmaningarna och den rika kulturen i västra Kenya och i Kimilili.











Bildtext: Tjejernad nya toa, Pojkrum, Fiskarpojkar, Mobiltelefon intressant, Vatthämtning, Vattenpåfyllning, Tofstillverkning, Första stickningen, Tjejrum, Glada barn