10 obligatoriska prylar på resan

Senast uppdaterad 2019-09-01

Att packa ryggsäcken eller väskan är något man lär sig när man är ute och reser. Vi reser bara med ryggsäckar som vi kan checka in som handbagage på flyget. Ett måste att ha smidiga och någorlunda lätta packningar när man ska ta sig fram med olika transporter. Dessutom brukar det bli en hel del vandring. Våra ryggsäckar brukar väga mellan 12-14 kg för en 3-6 veckors resa.

Här kommer våra tips när vi reser som backpackers. Om vi glömt att packa något, går det alltid att komplettera någonstans under resan. Vi försöker att inte packa några onödiga prylar som man inte använder. Erfarenheten visar att vi ofta inte behöver så mycket kläder som vi tror.

Det finns dock några saker som vi tycker är fantastiskt bra, något som man inte kan vara utan. Vi använder flera av dessa saker kontinuerligt och vissa saker bara när det sker något oförutsett. Här är våra topp tio prylar som man bara måste ha med sig på resa.

1. Reseapotek

Ett litet reseapotek är mycket viktigt. Mycket går ofta att köpa ute på plats, men då ska man avsätta värdefull tid att hitta ett apotek. Dessutom att förklara på ett någorlunda vettigt sätt vad man kan ha för symtom kanske inte alltid är det lättaste. Plåster, myggmedel, och solskydd är alltid med som standard.

Vårt reseapotek förvarar vi i en 1 liters plastburk med innehållsförteckning. Burken har ett stort skruvlock för lätt åtkomst. Innehållet kan anpassas lite efter resans längd och mål men det brukar inte skilja så mycket från resa till resa.

Burken på bilden innehåller:

  • Ipren
  • Voltaren
  • Anapen
  • Postafen
  • Dimor
  • Pevaryl
  • Norfloxacin
  • Dalacin
  • Bisovon
  • Nasocort
  • Nezeril  

Ibland har vi med malariatabletter enligt svenska rekommendationer men ofta ute på plats visar det sig att tabletterna inte behövs. Vi har hittills inte behövt använda Anapen och det är vi tacksamma för. Den används vid akut allergisk reaktion. En injektionsvätska i förfylld penna för intramuskulär injektion.

Vaccinationsskyddet måste kollas innan resan, se Vaccinationsskydd och hälsovård.

2. Resorb

En vuxen människa består till ca 60% av vätska och det är många situationer som kan leda till vätskebrist som t.ex. vid träning, varmt väder och magsjuka (diarré och kräkningar). Huvudvärk är ett vanligt symptom på vätskebrist.
Resorb är en receptfri vätskeersättning som används för att tillföra vätska och salter, vilket i sin tur påskyndar återhämtningen. Detta kanske tillhör reseapoteket men kan inte nog poängteras.

3. Insydda fickor som värdeväska

Vi modifierar en sådan här väska, klipper bort banden och syr sedan fast själva väskan på insidan av våra resebyxor. Alla byxor och shorts som vi använder på resan förser vi med en eller två av denna typ av insydda väskor. Där får vi en någorlunda säker förvaring av pass, pengar, kort och värdehandlingar.

Lättåtkomligt i våra vanliga fickor har vi sedan papperspass och en mindre mängd pengar alternativt kort som används för det dagliga behovet.

4. Papperskopior av pass och viktiga resehandlingar

Vi brukar ta digitala kopior på våra pass, försäkringsbevis, biljetter och alla resehandlingar. Har dessa sedan digitalt förvarade på internet som en backup. Dessutom har vi ett par omgångar av papperskopior på samtliga resehandlingar i ryggsäcken och i värdeväskan. Med bra backuper är vi garderade om olyckan skulle vara framme.

Inom Europa glöm ej europeiskt sjukförsäkringskort EU-kort. Beställ EU kort här.

5. Dagbok

Försöker att skriva varje dag och har dagboken lätt tillgänglig så att jag kan skriva när det dyker upp något spännande. Man tror att man ska komma ihåg det man ser, men efteråt har man oftast glömt själva poängen om man inte skriver ner det direkt. Väl hemma är dessa noteringar hur värdefulla som helst även om vi försöker och blogga någorlunda kontinuerligt.

6. Penna

Ett absolut måste för att skriva dagboken. När du skriver in resevisum på flyget. När någon beskriver vägen för dig i en främmande stad. Har du flera pennor är det oxå tacksamma presenter till barn.

7. Buff

En mössa, ett pannband eller en balaclava? En Buff blir vad du gör den till. Kan användas av alla och skyddar effektivt mot vind, kyla, snö och sol. Helt ovärderlig.

8. Adapter

En liten och smidig adapter som fungerar i de flesta av världens länder. Den omvandlar ej spänningen utan gör det möjligt att använda dina ojordade apparater i många olika uttag. Ett måste i vår digitala värld.

  • Kompakt adapter för resande från Europa till fler än 120 länder världen över.
  • Fungerar med apparater med både jordade och ojordade Europakontakter.
  • Använd t.ex. din mobilladdare, rakapparat, hårfön och laptop i landet du besöker.
  • Enkel och säker användning med stift som fälls in och skjuts ut beroende på olika länders vägguttag.

Finns att köpa på; https://www.clasohlson.com/se/Reseadapter-SKROSS-World-Adapter-Pro/36-4798

9. Vattentäta påsar

Packpåsar med rullstängning som gör påsarna helt vattentäta. Slittåligt material. Skyddar våra ömtåliga grejor samtidigt en bra förvaring.

10. Toapapper

Utomlands är toapapper ofta en total bristvara. Alltid skönt att veta att man har papper i byxfickan när nöden faller på. Ta bort innerröret och börja ta papper från centrum av rullen så blir det en smidig hantering. Förvara rullen i en plastpåse står den sig ett tag till.

Följ gärna vår blogg www.santoss.se.

2 Responses to “10 obligatoriska prylar på resan

Lämna ett svar